Prvi nacionalni Forum sudionika projekta FAIRway Danube

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Vukovar - Četvrtak, 9. lipanj 2016.

Danas je u hotelu Lav u Vukovaru održan prvi nacionalni Forum dionika projekta FAIRway Danube.

Tijekom pet godina (srpanj 2015. - lipanj 2020.) FAIRway Danube projektom znatno će se povećati spoznaje o kritičnim dionicama na Dunavu. Na osnovu tih spoznaja izvršit će se optimalno trasiranje plovnog puta te će se osmisliti rehabilitacijske mjere. Projekt FAIRway Danube će se provoditi usklađeno u šest zemalja: Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj pod okriljem Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) u sklopu Europske komisije. Projekt je sufinanciran od strane Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Na Forumu su prisustvovali predstavnici iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Lučke uprave Vukovar, Lučke kapetanije Vukovar, Ministarstva komunikacija i transporta BiH, JVP “Vode Vojvodine”, predstavnici tvrtki koji se bave izgradnjom i održavanjem vodoprivrednih objekata, predstavnik lokalne turističke tvrtke te predstavnici administracija zaduženih za upravljanje vodnim putevima iz podunavskih zemalja.

Glavna tema Foruma je bilo upoznavanje dionika sa projektom, detaljno predstavljanje njegovih aktivnosti, napredak projekta od početka provedbe te planirani budući rezultati.

Posebno je bilo riječi o plovilu za obilježavanje te o opremi za snimanje i praćenje stanja plovnog puta te pilot aktivnostima koje će se provoditi kroz nekoliko godina u sklopu projekta.

Predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda predstavili su aktivnosti modernizacije postojećih hidroloških postaja, osnivanje novih hidroloških postaja, akviziciju i distribuciju hidroloških podataka te uspostavljenje operativnog hidrološkog prognostičkog modela s asimilacijom meteoroloških i hidroloških podataka u stvarnom vremenu.

Višekorisnički CEF projekt je prva faza implementacije programa “Master plana za rehabilitaciju i održavanje plovnog puta rijeke Dunav i njegovih plovnih pritoka“, koji je dio radnog plana TEN-T koridora Rajna-Dunav.

Ključne činjenice

Trajanje: 07/2015 - 06/2020

Budžet: 23.4 mil. €

EU-financiranje (CEF): 19.6 mil. €

Kontakt:

Andreas Bäck (koordinator projekta)
via donau – Österreichische Wasserstraßen-Gesellschaft mbH
Donau-City-Straße 1, A-1220 Vienna
Tel: +43 (0) 50 4321-1609
Email: andreas.baeck@viadonau.org

Claudiu Dutu (diseminacija)
AFDJ - River Administration of the Lower Danube Galati
Galati, 32 Portului Street, Romania
Tel: +40 (36) 460016
Email: claudiu.dutu@afdj.ro

Lidija Hubalek (nacionalni koordinator)
Agencija za vodne putove
Parobrodarska 5, 32000 Vukovar, Republika Hrvatska
Tel: +385 32 445 051
Email: lidija.hubalek@vodniputovi.hr

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex