U Vukovaru kršteno novo plovilo za hidrografsko snimanje plovnih putova sufinancirano od strane EU preko Instrumenta za povezivanje Europe (CEF)

Priopćenje za javnost
25.10.2017. u Vukovaru

Europski koordinator za Koridor Rajna-Dunav Karla Peijs krstila je prvo plovilo za hidrografsko snimanje plovnih putova u sklopu EU projekta "FAIRway Danube" u nazočnosti hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Plovilo je nazvano "Connecting Europe 1" i omogućava dobivanje najnovijih snimaka korita rijeke, što je od velike važnosti za operatore flote i brodare.

"Današnji dan, 25. listopada, je važan dan za koridor Rajna-Dunav. Puštanje u rad plovila "Connecting Europe 1" je vrlo simboličnog značaja za širi razvoj našeg europskog projekta. Plovilo će u sljedećim godinama pružiti neprocjenjive usluge cijeloj zajednici unutarnjih plovnih putova ", izjavila je Peijs. Ministar Butković je izjavio da su investicije u promet ključna pretpostavka za uspješno gospodarstvo, važan doprinos turističkom rastu i razvoju konkurentne i međusobno povezane ekonomije u cjelini.

Hrvatsko plovilo za hidrografsko snimanje plovnih putova nabavila je Agencija za vodne putove, a gradila ga je tvrtka Flammifer d.o.o. iz Ozlja. Ono je prvo od ukupno devet specijaliziranih plovila koje će se isporučiti u okviru projekta FAIRway Danube (http://www.fairwaydanube.eu). Financirano je u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility), 27 milijardi eura vrijednog investicijskog programa Europske unije, ulaganjem u blisku suradnju između korisnika iz Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunjske i Bugarske. Fokus FAIRway Danube projekta je pružiti trenutne i usklađene informacije o kritičnim dionicama, vodostaju te prognozama vodostaja na plovnom putu rijeke Dunav. Dostupne dubine će se optimalno koristiti za realokaciju trase plovnog puta trenutnim uvjetima. Na taj način, FAIRway Danube usmjeren je ka poboljšanju plovnih uvjeta rijeke Dunav i njegovih plovnih pritoka.

Informacije o projektu FAIRway Danube:

Projekt FAIRway Danube je prva faza provedbe "Master plana za rehabilitaciju i održavanje plovnog puta rijeke Dunav i njegovih plovnih pritoka" (https://www.danube-navigation.eu/uploads/files/2014-11-13_FRMMP_final_document_clean.pdf) koji je razvijen u okviru Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR, https://www.danube-navigation.eu/).

Master plan je usvojen od strane ministara prometa podunavskih zemalja u prosincu 2014. Cilj Master plana je postizanje i osiguravanje dobrih uvjeta plovidbe tijekom cijele godine pružanjem minimalne razine usluge. FAIRway Danube se provodi zajednički u 6 zemalja: Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Projekti su sufinancirane programom Instrumenta za povezivanje Europe (https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility).

Za vrijeme trajanja projekta (srpanj 2015. - lipanj 2020.) FAIRway Dunav znatno će povećati saznanja o kritičnim dionicama na Dunavu, kako bi se izvršila optimizirana realokacija plovnog puta i izradile nacionalne mjere za rehabilitaciju rijeke. Nadalje, FAIRway Danube se priprema za potpunu implementaciju Master plana, osiguravajući temelj za dodatne projekte.

Partneri i korisnici:

 • Austrija: Austrijsko ministarstvo za promet, inovacije i tehnologiju i viadonau - austrijska uprava za vodne putove (viadonau).
 • Slovačka: Ministarstvo prometa, graditeljstva i regionalnog razvoja i Agencija za razvoj prijevoza na plovnim putovima (ARVD).
 • Mađarska: Ministarstvo nacionalnog razvoja (NMF), Nacionalna razvojna agencija (NIF) i Administracija za vodno gospodarstvo (OVF).
 • Hrvatska: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MPPI) i Agencija za vodne putove (AVP).
 • Bugarska: Agencija za istraživanje i održavanje rijeke Dunav (EAEMDR).
 • Rumunjska: Riječna uprava donji Dunav Galac (AFDJ); Administracija za plovne kanale (ACN).

Ključne činjenice

 • Vrijeme provedbe: srpanj 2015. - lipanj 2020.
 • Ukupni proračun: 23,4 milijuna eura
 • Ukupno sufinanciranje EU-a: 19,6 milijuna eura
 • Proračun za Hrvatsku: 2,23 milijuna eura
 • Sufinanciranje 85% iz Europske unije

Kontakt

Lidija Hubalek, dipl.ing.građ.
Agencija za vodne putove (AVP)

lidija.hubalek@vodniputovi.hr

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex