FAIRway Danube – uspješni završetak višekorisničkog projekta

FAIRway Danube – uspješni završetak višekorisničkog projekta

Međunarodni projekt FAIRway Danube, sufinanciran od strane Instrumenta za povezivanje Europe (CEF-a) i koordiniran od strane viadonau, završio je 31. prosinca 2021. Na posljednjem velikom zajedničkom sastanku partnera iz podunavskih zemalja održanom 21. listopada u Rumunjskoj nije se govorilo o oproštaju već o novim počecima. Nadovezujući se na uspjehe višekorisničkog projekta, nastavlja se ideja ka zajedničkom unapređenju plovnog puta rijeke Dunav.

Uspješni projekti upućuju na uspjehe, a izvanredni utiru put daljnjim uspjesima. FAIRway Danube plovi ka sljedećim uspjesima. Projekt je započeo 2015.g. s ambicioznim glavnim ciljem poboljšanja uvjeta plovnog puta duž cijelog Dunava. Dug popis zadataka projekta ubrzo je postao put do uspjeha s nizom značajnih prekretnica u usklađivanju informacija o plovnom putu i standarda usluga na Dunavu, a sve zahvaljujući intenzivnom angažmanu EU-a i predstavnika administracija za vodne putove duž Dunava. Uz studiju izvedivosti za sanaciju prevodnice Gabčíkovo 2015. g., izradu nacionalnih akcijskih planova i izvješća o stanju plovnog puta u pojedinim podunavskim zemljama, kroz projekt FAIRway Danube postigli su se veliki uspjesi u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj. U sklopu projekta instalirano je i pušteno u rad ukupno 37 mjernih postaja, pet plovila za snimanje plovnog puta i četiri plovila za obilježavanje plovnog puta. Na temelju modela WAMS – sustava za upravljanje vodnim putovima – razvijenog od strane austrijskog viadonau, pokrenut je i transnacionalni sustav praćenja plovnih putova WAMOS.

FAIRway Danube – završna konferencija

Svi ovi uspjesi proslavljeni su (uz poštivanje strogih mjera Covid-19) na završnoj konferenciji u Bukureštu i Giurgiuu 21. listopada. Zajedno s kolegama iz ILR Logistica Romania SRL, događaj je započeo u logističkom centru njihovog vodećeg projekta „High Performance Green Port Giurgiu”. Ovaj je projekt također sufinanciran EU i daje važan doprinos smanjenju razlika u kvaliteti infrastrukture između zemalja Donjeg i Gornjeg Podunavlja.

Nakon posjeta visokoučinkovitoj zelenoj luci Giurgiu, sudionici su mogli sudjelovati na izletu s brodovima FAIRway Danube „OSAM” i „Concordia EU 2019”. Nakon kratke pauze, sudionici su se okupili u hotelu Sheraton Bucharest na posljednjem sastanku savjetodavnog odbora FAIRway Danube. Adina Vălean, europska povjerenica za promet, istaknula je impresivne rezultate za sektor unutarnjih plovnih putova postignute projektom. Zahvalila je svim uključenim državama članicama i istaknula cilj Europske komisije da smanji svoje emisije štetnih plinova za 90% do 2050.g. što nije moguće postići bez uspješnog sustava unutarnjih plovnih putova. Napomenula je da je to razlog zašto su projekti CEF-a kao što je FAIRway Danube iznimno važni. Direktor CINEA-e Dirk Beckers, istaknuo je kako je projekt doveo do opipljivih rezultata. Pohvalio je dugoročnu viziju, čvrstu koordinaciju i suradnju svih aktera te jasno istaknuo da je upravo ta predanost važna za budući napredak. Inés Ayala Sender, europska koordinatorica za Rajna-Dunav koridor, također je pohvalila izvrstan rad projektnih partnera i istaknula važnost održavanja rijeka u dobrom plovnom stanju kako za promet tako i za turizam. Vera Hofbauer iz austrijskog Ministarstva za klimatsku akciju, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju istaknula je da ovaj CEF-a projekt dokazuje da se EU fondovi mogu koristiti na učinkovit način. Koordinator projekta FAIRway Danube Andreas Bäck zatim je sažeo projektne uspjehe i vodio zanimljivu panel raspravu.

FAIRwell ili tek početak?

Iako bi se projekt FAIRway Danube mogao završiti pod ovim pozitivnim okriljem, već sad su u tijeku prateći projekti: zajednički austrijsko-srpski projekt FAIRway radovi!, sanacija Đerdapa II, nadogradnja privezišta u Wildungsmaueru i Beču, nadogradnja vezova za suhe terete Linz/Mitte je već završena, “Priprema FAIRway 2 radova na Rajna-Dunav koridoru” prvenstveno se fokusira na zajednički hrvatsko-srpski sektor Dunava. Osim toga, promovira se daljnji razvoj WAMOS-a, a planiraju se i vezovi u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji. Imajući sve ovo na umu: Veliko HVALA svima koji su učinili FAIRway Danube uspješnim! Vratit ćemo se!

Filmove projekta FAIRway Danube možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=DqF4ESU8PmQ

https://www.youtube.com/watch?v=3-8Sl83uvGI

Kontakt:
Andreas Bäck (koordinator projekta)
via donau – Österreichische Wasserstraßen-
Gesellschaft mbH Donau-City-Straße 1, A-1220 Vienna
Telefon: +43 (0) 50 4321-1609
Email: andreas.baeck@viadonau.org

Lidija Hubalek (nacionalni koordinator)

Parobrodarska 5, 32000 Vukovar, Hrvatska

Telefon: +385 (32) 445 051

Email: lidija.hubalek@mmpi.hr

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex