Završni događaj projekta Danube STREAM Priopćenje za javnos

Završni događaj projekta Danube STREAM u Budimpešti, 17. rujna 2019. godine

17. rujna 2019. više od 70 sudionika okupilo se u centru Budimpešte kako bi razgovaralo o rezultatima projekta Danube STREAM koji je sufinancirao od strane EU. Dvije i pol godine, uprave plovnih putova Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske i Bugarske radile su zajedno na ovom projektu radi poboljšanja održivog transnacionalnog upravljanja vodnim putovima i informiranju korisnika.

Tijekom događaja sudionici su mogli testirati novi FIS portal (www.danubeportal.com) koji pruža stvarne podatke o plovnom putu za Dunav, iz transnacionalne perspektive. Također uključuje aplikaciju za označavanje vodnog puta Dunav s podacima o trenutnom sustavu obilježavanja u Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Nadalje, ponovno je pokrenut portal D4D (www.d4d-portal.info) na kome možemo pronaći elektroničke navigacijske karte za plovni put Dunava.

Sudionici su također upoznati s tijesnom interakcijom s dionicima u okolišu tijekom projekta. Objavljen je zajednički priručnik dobre prakse o održivom upravljanju vodnim putovima.

Direktori Uprava za vodni put Dunava službeno su potpisali sporazume o razini usluga u kojima su se obvezali na određene razine kvalitete u upravljanju vodnim putovima i korisničkim informacijama. Ovo će osigurati da rezultati projekta ostanu učinkoviti i nakon završetka projekta.

Događaj je završen panel diskusijom, a nastupili su sljedeći govornici: g. Comanici Radu, iz Danube River Cruises, g. Skoff Gerhard, iz Danube Tourist Commission, g. Stoean Antonio, iz TTS Group, g. Tibor Mátyás, iz DDSG Mahart i g. Mihailović Ljubisa, iz Plovputa.

Panelisti su raspravljali o potencijalima i potrebama prijevoza roba i otpreme putnika na Dunavu i razmišljali o rezultatima projekta Danube STREAM. Kao ključno pitanje spominjala se dovoljna dubina plovnog puta, a informacije se smatraju i važnim djelovima slagalice. Pouzdanost, interoperabilnost i brze usluge prijevoza naglašene su od najvećeg interesa za korisnike. Snažno se tražilo opredjeljenje za prijevoz vodnim putovima s političke strane.

Više informacija i rezultate projekta možete pronaći na http://www.interreg-danube.eu/danube-stream

Zajednička rijeka. Zajednički cilj

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA)

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex