U Sisku svečano porinut brod Agencije za vodne putove "Una"

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra Igor Butorac danas su tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, u Brodocentru Sisak, sudjelovali u svečanosti porinuća novoizgrađenog broda „Una“ za obilježavanje i nadzor vodnog puta, a za koji je naručitelj Agencija za vodne putove izdvojila 3,8 milijuna kuna te time najavila početak modernizacije svoje flote stare više desetljeća. Brod „Una“, dužine je 17 metara i širine 4,4 metra.

Novi brod služi za nadzor, kontrolu i obilježavanje plovnog puta na hrvatskim vodenim riječnim putovima koji se sada, sa članstvom u EU, još i više povezuju s europskim riječnim koridorima, posebno preko Dunava“, rekao je ministar i dodao da se za modernizaciju i obnovu riječne flote za obilježavanje tih putova, kao i za ulaganja u četiri velike hrvatske riječne luke može tražiti sufinanciranje i do 85 posto iznosa iz kohezijskih i strukturnih EU fondova.

Uz ministra Hajdaša Dončića okupljene je na svečanosti pozdravila je županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel, a prigodnim govorima uzvanicima su se obratili i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk i direktor Brodocentra Sisak Ivica Redžić.

Na tradicionalnoj ceremoniji krštenja brodu "Uni" zaželjela se duga i mirna plovidba, a kuma broda bila je učenica Strukovne škole Sisak, Karolina Pavlenić.

Newada
Newada Duo
Platina
FAIRway
Danube STREAM
Ris Comex